Brugerguide til WordPress

– komplet guide til redigering og opdatering af WordPress-hjemmesider.

Guiden er baseret på den seneste opdatering: WordPress 3.9.1. Sørg altid for at have din WordPress-hjemmeside opdateret til nyeste version, så du opnår fuldt udbytte og størst mulig brugervenlighed.

Guidens indhold

1. Log ind til kontrolpanelet

2. Hvordan fungerer det?

3. Lav indlæg i bloggen

4. Opret sider og rediger eksisterende

5. Indsæt billeder

6. Opret menuer

7. Tilføj bokse

8. Udvid med plugins

9. Indstilling af blog og sider

1. Log ind til kontrolpanelet

Kontrolpanelet er udgangspunkt for al redigering og udvidelse af din WordPress-hjemmeside. Du får adgang til kontrolpanelet ved at indtaste din webadresse i søgefeltet efterfulgt af /wp-admin – sådan her: www.minhjemmeside.dk/wp-admin

Her får du mulighed for at indtaste brugernavn og adgangskode, som du fik ….

Vi anbefaler, at du logger ud, når du er færdig med at redigere. Det gør du oppe i øverste højre hjørne i kontrolpanelet.

2. Hvordan fungerer det?

Alle WordPress-hjemmesider kommer med en række standardindstillinger i menuen, som gør det let for dig at administrere og udvide din egen hjemmeside. Forstår du at navigere i menupunkterne, så er du godt på vej til at blive selvkørende med din hjemmeside.

Indlæg: skriv et nyt indlæg til hjemmesiden eller rediger et eksisterende.

Medier: dit bibliotek, hvor du kan gemme billedfiler og fotos.

Sider: Opret en ny side eller rediger en eksisterende.

Udseende: redigering af temaet på hjemmesiden. Eks. menustrukturen eller sidemenuen.

Plugins: udvid din hjemmeside med tilføjelsesprogrammer. Måske en kontaktformular?

Brugere: inviter en kollega til at redigere på hjemmesiden. Udnyt de forskellige brugerniveauer.

Værktøjer: lav en backup af din hjemmeside, hvis du ønsker at foretage større ændringer.

Indstillinger: kommandocentralen. De fleste plugins tilgås fra dette menupunkt.

3. Lav indlæg i bloggen

Ønsker du at tilføje nyt indhold, så skal du klikke på knappen +Nyt som du finder øverst på siden, når du er logget ind i kontrolpanelet.

Find Kategorier i højre side, når du har tilføjet den ønskede tekst. Er det dit første indlæg, så skal du vælge +Tilføj ny kategori og angive en titel. Eks. Nyheder, produkter, medarbejdere eller noget helt fjerde. Det afhænger af indholdet i dit indlæg.

Når du har oprettet kategorien, så tilføjer du dit nye indlæg til hjemmesiden ved at sætte et flueben ud for den nyoprettede kategori. Herefter skal du klikke på Udgiv i toppen i højre side. Dit indlæg er nu online.

4. Opret sider og rediger eksisterende

Ønsker du at udvide din hjemmeside med en ny side, så klik på +Nyt,som du finder øverst på siden, når du er logget ind i kontrolpanelet. Foroven kan du angive sidens titel samt tilføje tekst og billeder i feltet nedenunder.

Som ethvert andet tekstværktøj har du mulighed for præge din tekst med punktform, forskellige skriftstørrelser, indsætte links og symboler osv.

Når du har tilføjet og designet din tekst får du mulighed for at ændre selve sidens layout. Bla. om siden skal være højre- eller venstrecentreret, have en billedslider eller måske en speciel baggrund. Du kan skræddersy din side ned til mindste detalje – det er op til dig og dine ønsker.

Når du har opsat siden som ønsket, så skal du finde Sideegenskaber i menuen til højre.

Her kan du vælge mellem temaets skabeloner sider. Nu vælger du den skabelon som passer til dit indlæg og klikker på den blå knappe Udgiv som er placeret øverst i højre side.

Husk altid at trykke udgiv eller opdaterings knappen når du opretter eller rediger en ny side.

5. Indsæt billeder – nemt og enkelt

Find den side du ønsker at indsætte et billede. Klik på Medier i menuen til venstre og du vil komme ind til dit mediebibliotek, hvor du kan uploade og vælge mellem billedfiler og fotos.

Du kan uploade et billede til dit bibliotek ved at klikke på Tilføj ny. Når du har tilføjet og valgt det ønskede billede,

Når du har valgt det rette billede som du vil have på siden, klikker du på knappen Indsæt på siden, som er placeret nederst i højre hjørne.

6. Opret menuer

Du kan ændre i menuen på din hjemmeside ved at klikke på knappen Udseende, som du finder i venstre side, når du er logget ind i kontrolpanelet. Er der ikke oprettet en menu, så vælg muligheden opret en ny menu i toppen af siden.

Hvis du ønsker at menuen skal placeres i toppen af din hjemmeside, så kan du vælge at kalde den for eks. hoved- eller topmenu. Herefter vælger du Hovedmenu (primary navigation).

Nu er du klar til at ligge sider over på din menu. Vælg Sider i venstre side og klik på Se alle. Udvælg de sider som du ønsker der skal indgå i din menu. Klik herefter på Tilføj til menu.

Når du har tilføjet alle de sider, som skal indgå i menuen, har du mulighed for at udvælge de sider som skal fungere som undersider til et menupunkt. Har du eks. et menupunkt ved navn Services, så har du mulighed for at liste Service A, Service B, Service C og så videre som underpunkter. Markér blot det ønskede underpunkt og træk det til højre. Så fremgår det som et underpunkt.

Husk altid at gemme, når du har foretaget ændringer. Før vil du ikke se nogen ændringer på din hjemmeside.

7.Hvordan laver man boks layout i siden?

Side menu hedder også Widgets, her kan du tilpasse de ting som du gerne vil have i hjemmesides højre eller venstre side.

I det som hedder Header sektionen, kan man ofte indsætte sit logo. Hvis du ønsker at indsætte et nyt logo, husk altid at klikke på Gem ændringer, når du har uploadet logoet.

8. Udvid med plugins

Plugins er små udvidelser til din hjemmeside. Mangler du en bestemt funktion til din hjemmeside, så findes det med garanti som et plugin. Eks. en kontaktformular, smart billedslider eller noget helt tredje. Mangler du det, så findes det.

Søg efter og installér plugins ved at klikke på Plugins i venstre side, når du er logget ind i kontrolpanelet. I søgefeltet angiver du det konkrete plugin du leder efter eller alternativt angiver den funktion du ønsker. Benyt www.wordpress.org, hvis du mangler inspiration eller yderligere oplysninger om lige præcis den type plugin som du eftersøger.

Fordelen ved plugins er brugervenligheden. Der findes avancerede plugins, men typisk er de lavet til brugere med begrænset teknisk indsigt. Altså til den typiske WordPress-bruger.

Når du har udset dig et plugin, så klik på Installér nu. Klik herefter på Aktivér plugin. Dit nye plugin er nu installeret. Nemt og effektivt.

9. indstilling af blog og sider

Først går du ind i indstillinger, her ser du foroven Dine seneste indlæg og En statisk side. Ønsker du at have din blog på forsiden skal du klikke med markøren på Dine seneste indlæg.

Oftest hvis det er en hjemmeside og ikke en blog du har på din wordpress installationen skal du klikke på en statisk side.

Nedenunder ser du punkterne Forside og indlægside. Her vælger du den side som du har oprette, som du ønsker på din forside.

Klik på dropdown menuen og vælg den side du ønsker. Indlægside vælg den side som du ønsker på din blog. Husk altid at klikke på knappen Gem ændringer som er placeret nederst på siden.

Skriv til os